Hanneke van Helvoort

Inspiratie

Ik werk als therapeut en begeleider in de zorg. Je zou het misschien niet verwachten, maar inspiratie is de basis van mijn werk.

“Hoezo dan, Hanneke?” Hoor ik je vragen.

Inspireren betekent: het op ideeën komen / jezelf op het idee laten komen door iets of iemand anders.

Ik word continu geïnspireerd door prikkels om me heen: muziekjes op de radio, iemand die over een boek vertelt, creaties van mijn kinderen, kunst aan iemands muur, een wandeling in de natuur, artikelen en afbeeldingen op het web. Maar voor mij geldt, vooral in verbinding met anderen vind ik inspiratie. Vaak gebeurt dit door gewoon te beginnen, door iets te doen, iets te vertellen, iets te laten zien. En dan begint het te stromen en volgt het ene idee op het andere.

“Heerlijk vind ik dat, ik vertrouw erop dat de inspiratie zijn werk doet. Dat je bij aanvang niet precies weet waar je gaat eindigen, maar dat je onderweg verrast wordt.”

Door te doen en te ervaren kun je samen tot nieuwe ideeën komen. Inspireren is dan ook groeien en ontwikkelen en laat dat nu net de basis zijn van het werk van een therapeut. En in dit geval een beeldend therapeut, die graag anderen inspireert en graag geïnspireerd wil worden door anderen.

Achtergrond

Hanneke van Helvoort is al haar hele leven op vele manieren creatief bezig. Toen zij tijdens haar opleiding aan het Fioretti College in Veghel mocht deelnemen aan een kunstproject (pdf) met verstandelijk beperkte kunstenaars kwam zij voor het eerst in aanraking met de kracht van het beeldend werken.

In 2003 heeft zij de opleiding Vaktherapie Beeldend (voorheen creatieve therapie genoemd) afgerond aan de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen).

Daarna heeft zij gewerkt binnen de jeugdpsychiatrie en als ambulant  begeleider in gezinnen met kinderen met autisme. Vervolgens als groepsbegeleider bij  Kentalis met dove jongeren, waardoor zij gebarentaal (NGT/ NmG) eigen heeft gemaakt.

Sinds 2009 heeft Hanneke haar eigen praktijk Atelier Kameleon waarin zij kinderen, jongeren en volwassenen begeleidt. Hanneke heeft expertise op het gebied van ASS (autisme), AD(H)D, prikkelverwerkingsstoornissen, sociaal-emotionele problemen en rouw.